Dagens middag

Småländska kroppkakor


Småländska kroppkakor

Foto: TV4

Antal portioner: 4

Ingredienser

1/2 kg kokt, kall potatis
2 ägg
2-5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Till fyllning:
500 g rimmat fläsk
2 gula lökar
2 msk malen kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar

Till kokning:
5 l vatten
2 tsk salt

Till servering:
lingon
skirat smör


Gör så här

1. Fyllning: Tärna det rimmade fläsket. Skala och hacka löken fint. Fräs fläsk och lök utan att löken tar färg. Krydda med krydd- och vitpeppar och låt sedan fyllningen rinna av i ett durkslag. Förvara fyllningen i kyl.

2. Pressa potatisen. Knäck äggen och vispa upp dem. Blanda potatisen med ägg, salt och så mycket mjöl att det blir en fast och torr deg. Arbeta snabbt ihop degen.

3. Gör en rulle av degen och skär den i 20 skivor. Rulla till runda bollar och gör en grop i varje. Lägg fyllning i gropen och nyp igen noga. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna, ett lager i taget, i 10-15 minuter beroende på storlek. Ta upp med hålslev. Servera med skirt smör och lingon.


Kommentarer
Postat av: Ninni

Bläähh!

2009-06-08 @ 13:01:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0