Tårta

    Nu har jag bestämt mig,det får bli den här, Johan ville ha citronpaj istället för den andra.



CITRONPAJ MED NOUGATSMULOR


Kombinationen av syrlig citron och mjuk söt nougat passar fint tillsammans. Receptet ger 12 bitar.

Foto: Nisse Person

Foto: Nisse Person

Pajskal

3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
125 g smör
1  st ägg

Citronfyllning
4 st ägg
 2 dl socker
2 st citroner, finrivet skal av en och saften av båda

Nougatsmulor
75 g nougat
75 g mandelmassa


Tips

Receptet ger 12 bitar.


Gör så här

1. Pajskal: Hacka ihop alla ingredienser till pajdegen och låt den vila i platspåse i kylskåpet 1 timme.

2. Kavla ut den och fodra en pajform, cirka 28 cm i diameter, med den utkavlade degen. Nagga botten med en gaffel och ställ formen i frysen i 1 timme.

3. Värm ugnen till 200 grader och grädda pajskalet, direkt från frysen, i cirka 10 minuter.

4. Ta ut pajskalet och låt det svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. (Låt gärna ugnsluckan stå öppen ett tag).

5. Citronfyllnig: Dela äggulorna och äggvitorna, båda ska användas. Vispa ihop gulorna med 1 dl socker.

6. Vispa vitorna för sig, tillsätt 1 dl socker efter en stund och vispa lite till.

7. Tillsätt citronskal och -saft till äggulorna och vänd sedan ner den uppvispade äggvitan.

8. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ytterligare 20-25 minuter.

9. Nougatsmulor: Riv nougat och mandelmassa grovt. Strö smulorna över pajen och grädda i ytterligare cirka 10 minuter.

10. Servera med ägglikörsabayon eller lättvispad grädde!







Den ser ju lite aptiligare ut faktiskt.

Kommentarer
Postat av: mamma

den var jättegod

2009-05-16 @ 12:05:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0