Fotoutmaning 4


Pyntat..

nästan klart, stjärnor och stakar på plats  gardiner strukna och upphängda, adventstakarna färdigpyntade och en tomte på plats, kommer att ta fram lite mer tomtar vartefter veckorna går.

Jag och Johan gick en sväng på julskyltningen, det blev Konsum, Ica och syrran å jag, sen va vi klara. Kokade tomtegröt när vi kom hem, och eftersom mamma hade lite ont i foten så gick jag ner till henne med lite gröt och skinkmackor så att även hon fick känna på första advent.


Fotoutmaning 4

Eftersom jag kommer att springa i Mora hela dan i morron och kommer va helt slut när jag kommer hem så kommer utmaningen i dag och veckan tema är, eftersom det är advent på söndag så...



Julstök 2

Idag har jag bakat lussebullar, snodde en bild på nätet för jag glömde knäppa kort på mina egna. Kom på det när dom låg i frysen.



Strykit julgardiner och satt upp har jag också gjort i kök och vardagsrum. Tack å lov för alvedon, annars har jag inte orkat. Satte mig i soffan nu är precis helt färdig. I morron blir det städ och lite piff och förmodligen mer alvedon. Ska ner till mamma också och hjälpa henne med gardiner och stjärnor.


IQ-testutmaning

Jennie, jag gjorde ett annat IQ-test som Mensa har utformat www.iq-test.se eftersom det inte gick att komma in på den sidan. Jag fick 110 poäng, Einstein hade 160 så jag är inte så långt i från, hihihi


Fotoutmaning 3

Här, Jennie, kommer mitt självporträtt..


Grattis..

Idag fyller min mamma 72 år. Grattis mamma på din dag, hipp hipp hurra, kommer ner till dig och fikar lite senare, puss puss.


Hängig..

Känner mig hängig i dag igen.. rösten va borta i morse.. huvudvärk, trött, ont i halsen, orkeslös och allmänt hängig...



Tänk om det är svininfluensan, hoppas att jag är bättre till fredag...

personlig almanacka

En sån här har jag köpt till mig själv i julklapp,ni som använder er av årsalmanackor rekommenderar jag denna:



Gå in på www.personligalmanacka.se och designa er en almanacka precis som ni vill ha den.Du väljer text och design till fram och baksida, 12 månaders veckoplanering, med din design, helt i färg, valfria sidor på slutet med årsöversikt om man vill speciallinjal som bokmärke och plastficka följer med. Men det bästa av allt är att man kan lägga in alla födelsedagar, då kan man ju inte glömma nån, eller? Pris 275 kr inkl frakt. Perfekt julklapp.

Marängsnittar





Marängsnittar

40 st

Underbart goda småkakor.

Mördeg:
200 g margarin eller smör
1 dl socker
Ca 4½ dl vetemjöl

Maräng:
2 äggvitor
1½ dl socker

Garnering:
Hackad mandel 

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop ingredienserna till mördegen med fingrarna eller i matberedare till en smulig deg. Häll upp på bakbord och forma till en deg. Vira in i plastfolie och låt vila kallt.

Dela mördegen i tre delar. Rulla ut till längder. Lägg dem på plåt och platta till dem. Grädda dem mitt i ugnen 7-8 minuter.

Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum och blanda i hälften av sockret. Vänd i resten av sockret. Bred ut marängen på de halvgräddade längderna. Strö en sträng av kokos på mitten. Grädda ytterligare 8-10 minuter.

Skär kakorna med kniv i sneda bitar tvärsöver längderna. Du kan ev sätta in kakorna på plåten ytterligare en stund i ugnen på svag värme (100-150 grader).

Receptet har jag tagit från www.matklubben.se

Julstök..

Jaha, då var det dax igen.. julstöka.. tänkte göra som Jennie, fixa lite varje dag så blir det inte så jobbigt. Det är ju faktiskt lite mysigt också måste jag erkänna. Men idag är det inget julpysselväder, det regnar och är plusgrader.

Började att baka:

Chokladsnittar


Marängsnittar

Få se va jag hittar på här näst...


Julgran..


Dom två senaste åren har vi köpt julgranen av en kille på byn, och dom har barrat så in i h.....e, fick dammsuga varje dag trots att jag följde skötselråden till punkt och pricka, sågade av den vid roten 10 cm, la socker i vattnet och vattnade varje dag, förgäves. Barrade bara man tittade på den.

Johan ringde för en stund sen, han hade sett en bonde som säljer granar, 150 kr kostar dom, det är mer än halva priset mot va dom kostar på byn. Granarna står vid vägen och bredvid en burk man får lägga pengarna i. Tyckte jag var lite charmigt. Kruxet är hur vi ska få hem den, får nog inte plats i firmabilen. Hoppas att den inte barrar för då tar jag upp plastgranen jag har i källaren.

Det är också lite roligt, Johan hatar julen men när det blev prat om julgran förra julen så sa jag att jag har plastgran.. Nä du.. ska vi ha gran överhuvudtaget ska det va en riktig gran.. protesterade han högt  och barnen höll med så jag fick ge mig.. men likförbannat är det jag som får dammsuga..


Problem ????



Jag undrar om jag har problem med spriten?? Har sagt till mig själv att det ska bli en vit helg i helgen, inget vin, ingen öl, ingenting. Men nu sitter jag här, fredag förmidda och är jätte sugen på ett glas vin till eftermiddan. Funderar¨på att åka till Sälen och köpa lite vin. Är jag en desperat helgalkis när jag känner så???

En fördel...

med att det är så här mörkt och grått är att man får tända en massa...


Vi lackar mot...



Jul. Det är 4 veckor och 6 dar kvar till julafton. Jag har lite frågor till er som läser min blogg och jag vill ha många svar.

  1. Vad har ni för traditioner?
  2. Hur mycket lägger ni ner på förberedelser?
  3. Hur mycket mat har ni på julbordet?
  4. Hur mycket pengar lägger ni ut på barnens julklappar?
  5. Hur mycket njuter ni av julen?
  6. Hur stressade blir ni av julen?


Själv känner jag att det börjar barka i väg när det gäller barnens julklappar, det blir säker ett par tusen till varje barn, det tycker jag är för mycket.
Tänker varje jul att jag varken ska baka, göra godis, eller så mycket mat men när det närmar sig har jag likt förbannat bakat lussebullar, pepparkakor, snipp,struvor, matbröd. Gjort en massa godis, knäck, tryfflar i olika smaker, för att inte tala om all mat man lagar som man sen får kasta. Skinka, köttbullar, korvar, olika sillinläggningar m.m.

Har varit väldigt negativ hela hösten mot julen och nu när det börjar närma sig så känner jag att det börjar rycka i julpysselfingrarna, det snurrar runt i huvudet av alla mat, bak och godisrecept.

Hjälp va ska jag göra???


Grått..grått..grått..


Så här grått är det ute, och så har det varit dom senaste veckorna, har inte sett solen på hela november tror jag. Inte undra på att man blir deppig och trött, just nu får jag riktigt kämpa för att hålla mig vaken. Det är så deprimerande, när kommer snön??? jag längtar..

Solnedgång


Solnedgång och ett dimmlock över Idre. Det var så gudomligt vacker att man kunde gråta :0)

Utmaning 2



Bilden är tagen uppe på Idre-fjäll ner mot byn i solnedgång, ett stort dimmlock ligger över hela dalen.

Fredaxmys

Igår var det fredaxmys hos Ann och Leif igen.. Fick ha det på lörda i stället för freda eftersom dom var upptagna på annat håll.. det var fördrink, förrätt heta räkrullar, smördegsinbakad fläskfilé som var gudomligt god.. dessert var smördegsflarn med vaniljkräm och björnbär, allt var super gott. Blir svårt att överträffa det, men ska nog komma på nåt ;o). Sen kollade vi på körslaget, drack mera vin och sen gick vi in på groggarna. Spelade "Hur det kan låta"  och nåt Geni-aktigt spel och mera groggar. Supertrevlig kväll som vanlligt när man umgås med dom två. Men nu får det vara nog med "fredaxmys" på ett tag. Man blir bra sliten när man myser så här kraftigt.


Veckoutmaning nr 2

Jaha, Jennie, dax för en ny utmaning. Veckans utmaning är:


LJUS

Hardcore..



Efter två ballader är det dax för lite rock... och lätta upp stämningen...

Russian roulette


En till...

New York...


Har fastnat i huvudet på mig... lyssna och njut...

New moon


När man har läst andras bloggar så är det här nåt som återkommer på dom flesta, folk har väntat på denna film i nästan ett år och nu äntligen är det snart premiär. Alla är överlyckliga och förväntansfulla. Jag har aldrig hört talas om den.Är det nån som kan tala om för mig varför det är sån uppståndelse kring denna film, vad handlar den om? Är det en uppföljare? Är det nåt man ska se?


Svimmade..


Har sällskap hemma i dag. Therese gick till skolan och när hon hade gått innanför grindarna vrickar hon foten, trillar omkull kommer upp på knä och där svimmar hon, stupar framåt, slår i huvudet, slår upp ett litet sår på ögonbrynet. Elin hjälper henne hem, tack Elin, och nu ligger hon på soffan med huvudvärk och sover.

Skoltrött


Min lilla Therese har det så jobbigt just nu, hon är så fruktansvärt skoltrött och kommer bara efter mer och mer. Hon får göra omprov på omprov. Men har faktiskt skärpt sig i basämnena. Kommer att få godkänt i dom ämnena. Men jag vet inte hur jag ska kunna peppa henne så att hon kommer igen den sista tiden som är kvar. Jag behöver hjälp snälla vänner... kom med en massa bra tips...

Emils rum...

Idag har jag städat Emils rum, och då menar jag städat. Rensade ut han garderob på urvuxna kläder, blev typ en full sopsäck. Dammsög väggarna och våttorkade dom, hur dammigt som helst. Plockade ordning på alla grejer. Förstår inte hur man lyckas stöka till så förbannat...

Dammråttor stora som råttor bakom sängen, tv var full i damm och risk för
att börja brinna vilken sekund som helst. men efter att ha dammat,dammsugit och
torkat golvet är det jätte fint igen, en kort stund om jag känner Emil rätt.

Han brukar faktiskt få städa själv men då lägger han upp allt från golvet på
skrivbordet och tycker att han har städat jättefint.

Fortsatte att städa golven i övriga lägenheten så nu är det fint ett tag till igen.

Rida häst...

Som jag skrev i det förra inlägget så lovade jag Ann i fyllan att jag skulle följa med henne upp till Drevdagen och rida, då, igår kväll var jag skittuff, klart jag ska rida, har inte gjort det på ca 35 år, vaknade på lördagmorron, så jäkla bakis har jag inte varit på flera år. Gjorde mig iordning, försökte att äta frukost, gick inge bra. Ann kom och hämtade mig, spyan åkte hiss hela vägen upp til drevdagen, huvudet bultade, jag skakade, om det var för att jag var bakis eller rädd vet jag inte.

Väl i stallet så gjorde Ann i ordning hästarna och jag var tvungen att använda en stol för att överhuvudtaget komma upp på kusen. Väl uppe på hästryggen så släppte lite av rädslan, det var faktiskt riktigt mysigt. Vi bara gick med hästarna för dom har för dålig kondis för att springa.. pust... glömde bort fyllesjukan för en stund faktiskt. Gött med frisk luft... men i bilen hem så gjorde den sig påmind, börja må illa igen... när jag väl va hemma var det bara in på toan och ...


Detta är hästen jag red på... lika hög som jag  till ryggen... hade lite problem att komma av den...

Veckoutmaning nr 1

Jag och Jennie har börjat med fotoutmaning, det här är första veckan och temat är fredag. Vi ska med ett foto beskriva vad fredag är för mig... har funderat fram och tillbaka... och kom fram till detta




Fredagsmys för mig är när vi umgås med dessa två filurer, Leif och Ann. Det blir så att vi har våra sammandrabbningar på fredagarna, oftast hemma i deras kök, vi äter gott, det blir nästan alltid både förrätt, varmrätt och dessert. Den här gången var det våran tur att fixa mat. Det blev toast skagen, kycklinggratäng och chokladpanacotta. Dryckesmenyn var som alltid rödvin, öl, grogg men även en och annan tomteluva slank ner, hihihi.

Vi äter, dricker och skrattar otroligt mycket i dessa två fantastiska varelsers sällskap. Alltid lika trevligt.

När man har fått lite innanför västen blir man lite småtuff och lovar lite för mycket som jag jag gjorge denna fredag, erbjöd mig att följa med Ann till Drevdagen och RIDA, på en fullstor häst... hjääällllpp... det är säkert 35 år sen red... men har man lovat så har man...
 

Klingen i höstskrud


Fränt.....

Eftermiddagens tidsfördriv. Här krävs det att ha tålamod, av 180 exponeringar var det 4 som blev bra.


Dagens resultat


Det tråkiga är att när man inte har något stativ så blir bilderna så suddiga när man fotar i manuellt läge, så jag fick fota i auto-läget och det är inte lika roligt, bilderna blir så kalla... så nästa investering blir ett stativ...

Klickar ni på bilderna blir dom större...

Ministudio...

Idag har jag fotat hela förmiddan, 3-4 timmar, tiden går så fort när man har kul. Jag var tvungen att bygga mig en egen ministudio, har fotat macro och då vill man inte ha med så mycket bakgrund.

Hur gjorde jag då ???

Jo så här:

Tog ner gardinerna och rensade i fönstret så att så mycket ljus skulle
komma in.

Tog fönsterlampan som extra ljuskälla och som stöd för den, kaffeburken.

En bakplåt och Johans svarta t-shirt som bakgrund, morteln som stöd.

Alla sätt är bra, utom dom dåliga.....

RSS 2.0